Lewis Integrative Science Building Fact Sheet

About the Robert and Beverly Lewis Integrative Science Building:

  • Opened October 2012.
  • Home to strategic research clusters centered around interdisciplinary and integrative research missions that are not defined by departmental boundaries.
  • Part of the University of Oregon’s Lorry I. Lokey Science Complex.
  • Brings researchers together from across the spectrum to tackle society’s grand challenges, from cellular processes to improving communities.

Location:      

  • Located on the University of Oregon campus, east of Huestis Hall, the Lewis Building connects to Streisinger Hall to the west, Klamath Hall to the west on one level, Deschutes Hall to the south on one level and to Lokey Laboratories to the south.     
  • Address: 1440 Franklin Blvd. Eugene, OR

Cost/Financing:       

  • $65 million, financed by private gifts, federal and state grants and $30 million in state bonds — the largest general obligation bond the UO has ever received for an academic facility.

Donors:         

  • Robert and Beverly Lewis
  • Lorry I. Lokey
  • William Swindells
  • James R. Kuse Family Foundation
  • Rosaria Haugland

Vital Statistics:       

  • 103,000 square feet
  • Four occupied stories (plus subterranean level). Fifth floor contains mechanical equipment.
  • 46 faculty offices as well as office space for graduate and post doctoral students
  • 10 collaboration/meeting spaces
  • More than 30,000 square feet of laboratory space for life and materials sciences

Architect/Builder:  

  • HDR, Inc.; THA Architecture, Inc. / Lease Crutcher Lewis
  • Construction started August 2010 / Construction completed October 2012

Occupants Include:

  • Support Network for Research and Innovation in Solar Energy (SuNRISE), a photovoltaic laboratory that is part of the UO’s CAMCOR high-tech extension service, is a shared instrumentation facility open to industrial and academic clients on a fee-for-use basis.
  • Center for Sustainable Materials Chemistry is housed in the subterranean level and fourth floor and will be the focal point for the UO’s pioneering green chemistry programs and play a key role in supporting the governor’s Green Chemistry Innovation Initiative.
  • Robert and Beverly Lewis Center for NeuroImaging will support interdisciplinary, multifaceted research in cognitive neuroscience and biological imaging.

Instruments/Equipment:   

  • The building houses several primary use spaces: wet labs, dry labs, an MRI facility, ERPS booths and other instrument labs.
  • Molecular Beam Epitaxy system for production of semiconductors.
  • A basement area bordered on the north by the underground campus utility tunnel contains building mechanical space and materials science instrumentation labs.

Sustainable Building Features:

  • On track for Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Platinum Certification from the U.S. Green Building Council (USGBC).
  • Green roof.
  • The rooftop houses:
    • A heat recovery unit to recover heat from exhaust air for reuse.
    • An array of 28 solar panels for preheating water.
  • Variable flow chemical fume hoods equipped with automatic sashes that close when not in use to save energy by reducing the exhaust flow.
  • High proportion of the building heat comes from “waste heat” recovered from the university tunnel system.
  • Temperature-controlled windows that:
    • Include sensors tied to the building controls to eliminate heating or cooling when window is in the open position.
    • Feature green lights that notify occupants when it is a good time to open the windows without compromising comfort.
  • Existing Red Oak trees protected through the UO’s innovative tree protection strategies, which include raised pathways to protect new and existing roots.
  • Exterior solar shading, interior light shelves, glass atrium and strategically placed windows reduce the need for artificial lighting.
  • Daylight sensors dim lighting when daylight levels are high.
  • Chilled beams and radiators, along with demand-control ventilation, optimize energy use.
  • Reclaimed water used for toilets and urinals.
  • Bamboo, a rapidly renewable building material, is the predominant wood finish material.

Fun Facts:

  • The five-story 103,000-square-foot research facility uses about 58 percent less energy than conventionally designed buildings of similar size and function.
  • An exterior room on the ground floor was constructed with a removable exterior brick wall to allow for the installation of the MRI.
  • Shared laboratory facilities and other design elements of the Lewis Building encourage interaction between scientists from different disciplines.
  • Glass walls and doors allow instruments to be viewed and encourage the idea that science is an open process.
  • Atrium glass walls double as a three-story whiteboard to promote spontaneous brainstorming and cross-pollination.

Media Contact:       

For further information, please contact Lewis Taylor at lewist@uoregon.edu or (541) 346-2816.

Click here for a PDF of this fact sheet.